Nu live. Lekkerder bij de Boer – De online wegwijzer naar verse producten bij de boer

Boeren met een boerderijwinkel, stalletje langs de weg, versautomaat of melk-tappunt kunnen zich sinds kort aanmelden op de website van Lekkerder bij de Boer. Zo kunnen ze zich op een makkelijke en professionele manier in de kijker spelen bij de consument.

Werking

Het platform laat op een kaart zien waar in de buurt boerderij-verkooppunten zijn. Naast een omschrijving van de boerderijwinkel, vindt de consument

  • welke producten ze verkopen, 
  • de openingstijden, 
  • links naar de website en social media kanalen, 
  • hoe de consument in contact kan komen 
  • en wordt met één druk op de knop de route naar het verkooppunt uitgestippeld.

Aanmelden

Zowel de eigenaar van de boerderijwinkel als mensen die een adresje weten kunnen een boerderijwinkel aanmelden.

Marktonderzoek

Uit onderzoek van het CBS en de Wageningen University & Research waren in 2018 Zeeland zo’n 250 boerderijwinkels. In Nederland waren dat in hetzelfde jaar 3.160. De trend is dat dit aantal de afgelopen jaren alleen maar is gestegen.

Om te kijken of er sprake is van een behoefte, heeft Lekkerder bij de Boer meer dan 20 boeren en ruim 100 consumenten op Walcheren en Zuid-Beveland persoonlijk geïnterviewd. Daaruit kwam onder andere naar voren dat veel boeren worstelen met het vermarkten van hun producten. Consumenten weten veelal niet van het bestaan van boerderijwinkels in hun buurt, wat de openingstijden zijn en wat het aanbod is. Online is de vindbaarheid van boerderijwinkels versnipperd en verre van compleet. Lekkerder bij de Boer heeft de oplossing.

Lekkerder bij de Boer verbindt

Lekkerder bij de Boer is het platform dat boeren en burgers met elkaar verbindt. De consument koopt groente, fruit, zuivel en vlees direct van het land. Verser kan niet en men koopt tegen een eerlijke prijs. Het kan dikwijls goedkoper dan in de supermarkt. Dit komt doordat sprake is van directe verkoop aan de consument en er daardoor geen schakels meer tussen zitten.

De boer levert direct aan de consument, zonder tussenhandel. Hierdoor krijgt de boer een eerlijke prijs voor zijn versproducten, draait meer omzet en heeft een hoger besteedbaar inkomen.

Waarom dit zo belangrijk is

Initiatiefnemer en aanjager van Lekkerder bij de Boer is Thomas Siahaya. Vorig jaar heeft hij bij Innovatiehotspot Dockwize in Vlissingen het coachingstraject Kickstart gevolgd. Dit om van zijn idee, waar hij al sinds 2016 mee in zijn hoofd zit, een kansrijke start up te maken. Hij stelt zich graag even voor en vertelt wat hem motiveert:

“Aangenaam. Thomas Siahaya (1968). Zeeuw. Getrouwd met Petra en trotse vader van Noah. Initiatiefnemer en aanjager van Lekkerder bij de Boer. 

Vroeger, toen ik ‘klein’ was, heb ik jarenlang bij de boer gewerkt. Om precies te zijn bij boer Vos en boer Lampert op Groot-Valkenisse in Zeeland. Mijn grootste drijfveer indertijd? Als 12-jarige op een trekker mogen rijden! Het was voor de boer vaak hard werken, dag en nacht. Zelfs op zondag als de oogst daarom vroeg. Het had ook iets romantisch. De boerin kwam tussen de middag met dikke boterhammen met roomboter, ham en kaas. Zat ik daar, zittend op een baal stro, te smikkelen. Toen -ik spreek over de jaren 80- klaagde ‘de boer’ al over het feit dat hij hard moest werken voor weinig. 

In 2020 is daar niet veel aan veranderd. Sterker nog; de marges van boeren komen steeds meer onder druk te staan. De consument heeft geen idee waar zijn voedsel vandaan komt en hoe vers het is. Lekkerder bij de Boer brengt daar verandering in.

Met deze online marktplaats voor boerderijwinkels in de buurt wil ik graag zoveel mogelijk mensen laten genieten van alle mooie producten die in de regio worden verbouwd. 

Dat we stoppen met ‘verse’ producten van ver te halen. Gaan genieten van verser, beter, vaak betaalbaarder en lekkerder voedsel uit onze regio. Verbouwd door de boer in de regio. Die écht verstand heeft van de producten. 

De boer is immers de hand die ons voedt. Die verdient het om loon naar werken te krijgen. Een eerlijke prijs voor de producten waar hij zoveel zorg en energie in steekt.”

Tenslotte

Lekkerder bij de Boer is grenzeloos. Dat wil zeggen dat het weliswaar in Zeeland zijn roots heeft, maar het voor elke boer met een boerderijwinkel inzetbaar is. Waar je ook gevestigd bent. Daarnaast wordt het platform verder uitgebouwd, komt er een app en extra functionaliteiten om de consument en de boer nog beter te kunnen bedienen. “Dit is nog maar het begin”, aldus Thomas Siahaya.

Reacties

mood_bad
  • Geef als eerste een review!
  • Schrijf een reactie